‘De laatste heer’ genomineerd voor Ithakaprijs

Huis Landfort

‘De laatste heer. Hoe de bevoorrechte klasse plaatsmaakte voor de gewone man’ (2021, Ambo Anthos) is genomineerd voor de Ithakaprijs 2022 van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL). Eerder dit jaar ontving het boek een prijs voor het Beste boek van de Achterhoek & Liemers’.

De Ithakaprijs is ingesteld door sKBL om interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek over Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen te stimuleren en wordt voor de 8ste keer uitgereikt. Doel van het sKBL zelf is zo veel mogelijk mensen enthousiast maken over kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. sKBL geeft actuele informatie over het historisch erfgoed in Nederland, haar website en andere media. Ook organiseren sKBL lezingen en educatieve evenementen met als doel: meer publieke steun voor het behoud van het erfgoed en van het landschap waar het zo mooi deel van uitmaakt.

De genomineerde boeken zijn hier te vinden. De uitreiking vond plaats op 13 oktober 2022 in het fraai gerestaureerde Huis Landfort te Megchelen (Gld). De Ithakaprijs is gewonnen door Gerrit van Oosterom met het boek: Boeren op de Buitenplaats. De relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640-1840).

Een recensie van ‘De laatste heer’ door sKBL-voorzitter René Dessing is hier te vinden. Een fragment daaruit: ‘Over de kwaliteiten van dit boek kan ik kort zijn. Ik bleef lezen. Met een vlotte, zeer leesbare pen beschrijft de auteur, die neerlandica en journalist is, deze sociale stijging en maatschappelijke tragedie, die zijn beslag kreeg tussen de jaren ‘40 en 1990. Een periode waarin Nederland op talloze terreinen veranderde, ontzuilde en ontwikkelde. Het is indrukwekkend hoe Astrid aan de hand van dit verhaal een prachtig tijdsdocument schreef dat ook van toepassing is op zo veel andere kleine dorpsgemeenschappen in ons land. Ik raad dit verhaal van vlees en bloed dan ook van harte aan.’

De media over de Ithakaprijs-nominatie:
Contact Midden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s