De laatste heer’ gekozen als het beste boek van de Achterhoek en Liemers

astrid-prijs-beste-boek-achterhoek-2

De laatste heer. Hoe de bevoorrechte klasse plaatsmaakte voor de gewone man (Ambo Anthos) kreeg op 6 maart 2022 de prijs voor het Beste Boek van de Achterhoek & Liemers. De Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book werd georganiseerd door Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Dialectkring Achterhook en Liemers en Vrienden van de Streektaal veur Lochem en umgeving. Ik ben zeer vereerd met deze prijs!  

Het juryrapport

De jury schreef onder meer het volgende:
Het gebeurt niet zo vaak, dat in onze regio een boek wordt geschreven, dat zo sterk is gericht op het beschrijven van de alledaagse maatschappelijke ontwikkelingen in de regio, die tegelijkertijd landelijk zijn. (…) We wisten al lang dat de grootgrondbezitters in Achterhoek en Liemers hun kastelen en havezaten uit armoede moesten verkopen of anders moesten inrichten, maar hoe stond de gewone man, de pachtboer, de arbeider in dit proces? De auteur schildert met een fijn penseel de tragiek, de verlangens, de worstelingen, de behoeften en de dromen van twee mensen. (…) Heikele privé-onderwerpen gaat de auteur niet uit de weg. Ze beschrijft zoals het was, zonder het te verzwaren of te benadrukken: stiefvader Alofs, het liefdespad van Werner Helmich, de eigenaardige kanten van haar vader, haar eigen ontluikende volwassenheid. Voor velen, die in dezelfde omstandigheden verkeerden, herkenbaar. Kortom, een geweldig boek. Een terechte winnaar.

Het volledige juryrapport kunt u hier lezen: Juryrapport BBAL21

De prijs

De prijs bestaat uit een keramisch beeldje, een geldprijs van 250 euro. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de erkenning voor ‘De laatste heer’. Blijkens de mails, die ik nog steeds ontvang, is het verhaal voor veel mensen (ook buiten de regio) herkenbaar. Veel lezers benadrukken ook dat het fijn is dat het boek zo toegankelijk is geschreven.

Verschillende media hebben aandacht besteed aan de prijs.
Verschenen in De Gelderlander, De Stentor en Tubantia
Verschenen in Montferland Journaal, Berkelbode en Contact Bronckhorst Midden

en Streekgids, Regio 8 en Radio Ideaal

Financiële steun

Boeken zoals ‘De laatste heer’ vergen jaren onderzoek en maanden schrijfwerk en kunnen niet zonder financiële steun. Hier wil ik nogmaals alle donateurs bedanken: stichting Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen, mijn zussen en broers, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Gelderland, stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven, stichting De Roos-Gesink, stichting Fonds voor Geld en Effectenhandel en vele anderen. Hun bijdragen maakten dit boek mede mogelijk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s