Over vervlogen tijden en nieuwe kansen

‘De laatste heer’ verschijnt
17 augustus 2021

Een persoonlijke en Nederlandse geschiedenis

(FRAGMENT)
‘Twee herauten op schimmels en acht ruiters op Gelderse vossen begeleiden landheer Werner Helmich en zijn kersverse echtgenote Alda Schneider in hun landauer naar Huis Baak. Wuivend trekken de 38-jarige gepromoveerde jurist en zijn echtgenote langs de honderden pachters, dorpsbewoners en andere nieuwsgierigen op de route.
Als ik naar de filmbeelden tuur die Werner Helmich heeft laten maken van zijn intocht in Baak, zoek ik onder de toeschouwers mijn vader, Jan Schutte. Ik stel me voor hoe hij nu tussen de gelukwensende bevolking staat, gestoken in zijn beste pak. Een beetje achteraan, in overeenstemming met de bescheidenheid die hem is aangeleerd. Als iemand die zich heeft voorgenomen zijn milieu te ontstijgen, zal hij echter alle details van het tafereel in zich hebben opgezogen.’

Mijn boek over de laatste kasteelheer van huis Baak, Werner Helmich en de pachterszoon Jan Schutte, mijn vader, verschijnt deze zomer. Het is zowel een persoonlijk verhaal als een relaas over de grotere geschiedenis van landgoedeigenaren in de 20ste eeuw en de komst van een samenleving waarin talenten zwaarder tellen dan de plek waar je wieg heeft gestaan. Door het stijgende onderwijsniveau kon de gewone man een plek veroveren die voorheen voor hem onbereikbaar was. Landgoedeigenaren moesten hun traditionele posities opgeven. ‘De laatste heer’ beschrijft hoe Werner Helmich en Jan Schutte de uitdagingen van de nieuwe tijd tegemoet traden en hoe ze elk op hun eigen manier worstelden met hun rol.

Boekpresentaties & corona

Ik hoop dat de coronamaatregelen zodanig zijn dat er weer lezingen en ontmoetingen met het lezerspubliek mogelijk zijn. Donateurs, geïnterviewden en andere mensen met wie ik tijdens de research contact heb gehad, ontvangen hiervan automatische bericht. Als data en tijden duidelijk worden, kun je die informatie ook hier op deze site vinden.


2 reacties op ‘Over vervlogen tijden en nieuwe kansen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s