Bijzonder geslaagd en bewonderenswaardig eerlijk: Marijke Laurense recenseert ‘De laatste heer’ voor Trouw

‘Bijzonder geslaagd aan De laatste heer is hoe Schutte twee familiegeschiedenissen met elkaar vervlecht en aan elkaar spiegelt. Het is een lokaal verhaal van opkomst en verval, van wisseling van de wacht en de macht, van wat mensen scheidt en bindt.’ Hier verder lezen:
‘Dit is mijn meest persoonlijke verhaal’: Gert Kramer interviewt Astrid Schutte voor het AD en De Stentor
Astrid Schutte schreef met De laatste heer haar meest persoonlijke boek tot dusverre. Ze beschrijft daarin niet alleen het leven van Werner Helmich, de laatste bewoner van Kasteel (nu Huis) Baak. Ook verhaalt ze over haar vader Jan Schutte die zich in Baak opwerkte van stiefzoon van een eenvoudige pachtboer tot bankdirecteur. Die levens
kruisten elkaar kort na de Tweede Wereldoorlog. ,,Ik leerde mijn vader beter kennen door gesprekken met anderen. Best bizar.’’
Lees hier verder.


Kansarm kind klimt op, heer van stand raakt landgoed kwijt: Henny Haggeman interviewt Astrid Schutte voor De Gelderlander
Hoe de Heer van Baak en het weeskind dat in hetzelfde dorp opgroeit in een pachtersgezin, elkaar kruisen op de maatschappelijke ladder. Astrid Schutte, de dochter van het weesjongetje, schreef er een boek over. Met het Achterhoekse dorp als het toneel van een universeel verhaal.

Het hele verhaal lezen:
Eén dorp twee werelden: Sophie Reinders interviewt Astrid Schutte voor ‘Het Buiten’

Astrid Schutte vertelt het verhaal van twee inwoners van het Gelderse Baak in de
twintigste eeuw. Werner Helmich was de laatste kasteelheer van het dorp,
haar vader Jan Schutte zoon van een pachtboer, die met aanvankelijk alleen
lagere school opklom tot bankdirecteur. Voor Werner Helmich pakte de
nieuwe tijd minder rooskleurig uit: hij moest zijn kasteel vaarwelzeggen.
Lees het hele artikel:
Astrid Schutte & Radio Gelderland bezoeken Huis Baak
7 juli 2021

Op 3 juli besteedde journalist & historicus René Arendsen aandacht aan mijn nieuwe boek De laatste heer (verschijnt 17 augustus 2021 bij Ambo Anthos) in het programma Zin in Zaterdag met Bastiaan Boog bij Omroep Gelderland.
Hier lees je een korte samenvatting van het item. Zin op Zaterdag is een ochtendprogramma met nieuws, muziek en interviews. Het is terug te luisteren onder de volgende twee links:
Link 1
In deze link is nieuws over De laatste heer en mijn bezoek aan Huis Baak terug te luisteren op de volgende tijdscodes:
Deel 1 van het interview: van 6.28 tot 7.15
Deel 2 van het interview: van 14.02 tot 18.50
Deel 3 van het interview: van 46.45 tot 50.43
Met de schuifbalk onder het beeld kun je naar de betreffende nummers schuiven om het betreffende interviewdeel te beluisteren.
In deze link vind je deel 4 van het interview bij de nummers: van 13.50 tot 19.20.
Van René Arendsen was ik fan geworden door het historische programma ‘Ridders van Gelre en ons Verloren Hertogdom’ dat gepresenteerd werd door René en co-presentator Bas Steman. In 2019 won dit programma de NL Award won voor het beste programma van een regionale omroep. Super leuk dus om nu door hem geïnterviewd te worden!
Abonneer je op Astrids Facebookpagina voor meer nieuws over De laatste heer en Astrids andere boeken.
De pers over ‘De Gelukkige School’
- In Onderwijsinnovatie van eind 2017 schreef onderwijswetenschapper Rob Martens een artikel over ‘De gelukkige school’:”De eerste jaren leek het nog of Iederwijs welwillend werd ontvangen. Er kwamen steeds meer scholen bij, zoals De Ruimte in
Soest. De pers schreef er overwegend positief over. Maar schijn bedriegt, blijkt uit het boek van Schutte, die reconstrueert hoehevig de tegenwerking eigenlijk meteen al was. De wethouder Onderwijs van Schoonhoven dreigde de dag voor de feestelijkeopening van deze particuliere basisschool in zijn gemeente, dat hij politie voor het hek zou zetten om er zo voor te zorgen datde kinderen niet naar binnen konden. Uiteindelijk werd het dreigement niet waargemaakt, maar de angst zat er goed in.
De jaren die volgenden, stonden in het teken van een continu gevecht met instanties(…)
De gelukkige school laat je als lezer verbijsterd achter. Hoe kan het dat de overheid toestond dat een serieuze en fundamentele onder-wijsvernieuwing zo aan de goden werd overgeleverd? Aan politici die publicitair wilden scoren, kranten die wel pap lustten van een flinke rel en vooral de hardst roepende onheilsprofeten aan het woord lieten, staatsomroepen die een zo belachelijk mogelijk beeld van de vernieuwingen uitzonden en een onderwijsinspectie die opgesloten zat in haar eigen procedures waarin voor een kritische kijk op toetsing absoluut geen plaats was.(…)”
- Over de metafoor die het Iederwijs-debat kantelde schreef ik in Aristoteles op het Binnenhof: Blikvernauwende metaforen.’De Vries’ ‘veredelde speeltuinen’ zullen waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als een van de meest invloedrijke frames op het gebied van onderwijs. In het jaar nadat hij de ‘veredelde speeltuinen’ voor het eerst gebruikt, wordt deze maar liefst éénenzeventig maal herhaald in kranten en weekbladen.[i] Tellingen over de mate waarin de metafoor werd genoemd op radio of tv zijn er niet, maar Iederwijs is regelmatig in het nieuws dus daar wordt het beeld natuurlijk óók gebruikt. Ter vergelijking: Wilders’ invloedrijke ‘kopvoddentaks’ wordt in het jaar na de lancering van het frame 53 maal herhaald in de kranten en tijdschriften.
‘Het was een rake typering,’ zegt De Vries over zijn metafoor. ‘Maar ik had niet gedacht dat hij zoveel impact zou hebben.’
Waarom was de metafoor ‘veredelde speeltuinen’ zo invloedrijk?’
Meer: Blikvernauwende metaforen. - Recensie in Didactief van jan/febr 2018:’De gelukkige school’ is een leerzaam en heel leesbaar boek van de geschiedenis van een bijzondere onderwijsvernieuwing (…). Journalist Astrid Schutte dook in de archieven en interviewde de initiatiefnemers, leerkrachten, ouders, politici, schoolinspecteurs en leerlingen. Hun ervaringen en vaak genuanceerde meningen vormen een rijke bron voor beleid en de wetenschap.
Lees hieronder de hele recensie Iederwijs leeft voort.
Op https://didactiefonline.nl/winnen kun je in aanmerking komen voor een gratis exemplaar van het boek!