Het mysterie van het buitenechtelijke kind

In 1900 werd Hendrika Theodora Brink geboren. Een eeuw later gingen verwanten op zoek naar haar vader. Het moet de patriciër Theodoor Helmich zijn geweest die woonde op het Gelderse Huis Baak, waar Hendrika’s moeder dienstbode was, besloten ze op basis van summier onderzoek. De families maakten een nieuwe stamboom. Nader onderzoek zet echter vraagtekens bij deze vaderschapstoewijzing.

Auteur Astrid Schutte


Op 28 maart 1900 werd in het Gelderse Vorden Hendrika Theodora Brink geboren als de buitenechtelijke dochter van Hendrika Antonia Brink. Het ‘probleem’ van de potentiële schande werd opgelost door de pastoor, die kort na haar bevalling een huwelijk regelde met de kleermaker Bernardus Sessink uit het naburige Baak. De man was kort daarvoor weduwnaar geworden. Bijna een eeuw later gingen nazaten van Hendrika Theodora op zoek naar de biologische vader. Op basis van een verhaal dat rondging in de familie Sessink, besloten ze dat de vader Theodoor Helmich moest zijn, een van de heren van Huis Baak. Moeder Hendrika Antonia zou daar dienstmeid zijn geweest. Als bewijs werd opgevoerd dat Theodoor Helmich achtentwintig jaar na de geboorte van Hendrika Theodora, met geld had ‘geschoven’ waarmee kleermaker Sessink een nieuw woon-werkpand in het dorp kon kopen. Zo staat het in een artikel in De Zwerfsteen, de periodieke uitgave van de Historische Vereniging Steenderen. Het verhaal werd overgenomen in andere historische en genealogische publicaties en was daarmee tot ‘feit’ gebombardeerd.
Tijdens het onderzoek voor mijn boek, onder meer naar Werner Helmich, de laatste heer van Huis Baak en een neef van Theodoor Helmich, verwonderde ik me over de magere bewijsvoering bij de toewijzing van dat vaderschap. Ik besloot het nader uit te zoeken. Als het buitenechtelijke kind-verhaal waar was, zei dat namelijk iets over de zeer katholieke familie Helmich. Dat maakte het verhaal voor mijn boek relevant.

Verder lezen:


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s