Anniek interviewt Astrid over Crowdfunding

Huis Baak – een impressie van Astrid Schutte

Anniek: Astrid, voor je andere boeken heb je geen gebruik gemaakt van crowdfunding. Waarom bij ‘De Laatste Heer ‘ wel?

Astrid: Bij mijn vorige boek ‘De gelukkige school’, over een radicale onderwijsvernieuwing, heb ik eigenlijk niet aan crowdfunding gedacht. De onderwijsvernieuwingsbeweging Iederwijs was en is ook best omstreden. Dan is crowdfunding niet de meest voor de hand liggende keus. Want wie gaat geld geven aan een boek over een vernieuwing die in de ogen van sommigen mensen mislukt is? ‘De laatste heer’ is een boek dat een veel breder publiek kan aanspreken. Iedereen kent wel iemand in de familie uit de vorige generatie die is opgeklommen door verder te leren. Heel veel mensen hebben ook voorouders die in dorpen zijn opgegroeid en gepacht hebben bij heren van landgoederen en kastelen. Dat maakte dit onderwerp geschikter voor crowdfunding.

Anniek: Je hebt het streefbedrag van 3.500 bijgesteld naar 5000 euro. Hoe ben je hier op uitgekomen? Wat zijn hierin de grootste kostenposten?

Astrid: Het streefbedrag is een compromis tussen dat wat je nodig hebt en dat wat je denkt te kunnen vragen. Voor een boekproject als ‘De laatste heer’ begin je met een projectplan, het zoeken van een uitgever en een begroting. Wat moet ik allemaal doen om dit boek te maken en hoeveel tijd kost dat? Een project als dit heeft een doorlooptijd van ongeveer drie jaar. Daarvan werk je zo’n jaar fulltime aan het boek. Je moet dus in feite inkomen zoeken voor een jaar. De 5000 euro is dus maar een klein deel van de begroting. Je kiest zo’n bedrag door in te schatten: als ik mijn netwerk benader, hoe realistisch is het dat zij mij wat gaan geven? Dat is altijd moeilijk te bepalen. Ik wilde aanvankelijk niet te hoog gaan zitten. Je kent alle mensen die je mailt natuurlijk goed en je wilt alleen dat ze wat geven als ze het boek een leuk idee vinden. Niet omdat ze zich verplicht voelen je wat te geven. Maar toen ik hoorde dat de Provincie Gelderland een grote donatie had gedaan, dacht ik: ik probeer iets extra’s te krijgen voor het onderzoek.

Anniek: Stel je haalt het tweede streefbedrag niet, komt het boek er dan ook niet?

Astrid: Als ik het tweede streefbedrag niet haal, ga ik op zoek naar andere bronnen van inkomsten. Ik heb een aantal fondsen benaderd die geïnteresseerd zijn in dit soort historische onderwerpen. Maar hoe dan ook zal ik een flink deel van het boek op een of andere manier zelf moeten financieren.

Anniek: Denk je dat met de bezuinigingen in de culturele sector crowdfunding de toekomst is?

Astrid: Ik denk dat dit soort crowdfunding vooral geschikt is voor wat kleinere, eenmalige projecten. Crowdfunden kost namelijk ook tijd: je moet een site maken, mensen benaderen en tegenprestaties regelen. Grote kunstprojecten hebben vaak fondsen nodig die veel geld kunnen geven. Musea die aankopen willen doen en orkesten die willen blijven optreden hebben vaak miljoenen nodig om hun plannen te kunnen realiseren.

Meer over de crowdfundactie van Astrid

Anniek is Bachelor Applied Business Administration, heel nieuwsgierig en mijn nicht!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s